Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ministrstvo za obrambo

 • Ministrstvo za obrambo podpisalo pogodbo o nakupu letal za gašenje

  Pogodbo za izgradnjo zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka - nakup manjših letal so podpisali minister za obrambo Marjan Šarec, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin in izvršni direktor podjetja Air Tractor Europe SL Rafael Selma Beltrán.

 • S spartanom bomo zagotavljali vzdržljivost sil pri opravljanju nalog

  O nakupu transportnega letala za Slovensko vojsko se je govorilo že dolgo, najintenzivneje pa med letoma 2006 in 2007, ko smo na podlagi študije izbrali letalo EADS CASA C-295.

 • Slovenija bo dobila letalo G-4 super galeb in helikopter gazela

  Generalna direktorja direktoratov za logistiko obrambnih ministrstev Slovenije in Črne gore sta danes ob robu sejma obrambe, zaščite in reševanja Sobra podpisala ločena dogovora, po katerih bo Slovenija Črni gori donirala sedem gorskih topov in 112 salv za omenjene topove, ki jih bo uporabljala črnogorska vojska. V drugem dogovoru med ministrstvoma bo Črna gora Sloveniji donirala letalo G4 super galeb in helikopter gazela, ki bosta namenjena muzejski rabi.

 • Slovenija bo kupila štiri Airtractorje AT-802F Fire Boss

  Trenutni trendi kažejo na to, da bo Slovenija zaradi podnebnih sprememb vsako leto bolj ogrožena s strani požarov v naravi. V luči tega splošnega problema in nedavnih dogodkov na Krasu, je potrebno zagotoviti gasilcem in vsem ostalim enotam, ki se spopadajo s požari primerno zmogljivost.

 • Slovenija in Črna gora skupaj v nabavo brezpilotnikov Belin

  Državna sekretarja slovenskega in črnogorskega ministrstva za obrambo sta podpisala dogovor o sodelovanju na področju vojaškega izvidovanja in opazovanja ter nadzora iz zraka.

 • Slovenija kupila še eno letalo C-27J spartan

  Z nakupom drugega taktičnega transportnega letala bo imela Slovenska vojska zagotovljeno stalno operativnost letalskega taktičnega transporta pripadnikov Slovenske vojske in tovora za svoje potrebe, potrebe države pri prevozu ljudi in tovora ob naravnih in drugih nesrečah ter za pomoč pri gašenju požarov v naravi. Letali bosta tako omogočali razpoložljivost zmogljivosti in zapolnitev vrzeli v primerih, ko eno letalo zaradi tehničnega vzdrževanja ne bo na voljo.

 • Slovenija še korak bliže letalom za gašenje požarov

  Vlada se je seznanila z Informacijo o aktivnostih izgradnje zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka in soglaša z aktivnostmi, ki bodo omogočile nakup letal za gašenje požarov iz zraka. Ob tem je vlada v veljavni Načrt razvojnih programov 2023-2026 uvrstila novi projekt – Izgradnja zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka.

 • Taktično transportno letalo C-27J spartan

  V Slovenijo bo predvidoma do konca leta priletelo prvo izmed dveh naročenih letal C-27J spartan. V prihodnjih tednih bomo predstavili letalo in delo ter potek usposabljanja pilotov, skrbnikov tovora1, inženirjev, tehnikov in drugih, ki bodo povezani z operativnim delovanjem letala.

 • Tokrat falcon v bodoče spartan

  Republika Slovenija je 6. februarja v Turčijo preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite napotila člana EU enote za oceno stanja in koordinacijo in 7. februarja 2023 tudi reševalno pomoč v obliki enote 11 pripadnikov civilne zaščite s 7 reševalnimi psi in 4 spremljevalci. Na pot do Antakye so odšli preko letališča v Zagrebu, Istanbula in Adane.

 • Turbolet Slovenske vojske danes v Slovenijo prepeljal ukrajinska ranjenca

  Danes sta v Slovenijo prispela dva ukrajinska ranjenca s spremljevalcem. Obema bosta v Sloveniji nudeni celovita zdravstvena pomoč in oskrba. Slovenija se v duhu solidarnosti pridružuje 18 državam EU pri oskrbi ranjencev in obolelih z vojnega območja. S tem Ukrajini poleg podpore na politični, humanitarni, materialni in vojaški ravni izkazujemo pomoč tudi na zdravstvenem področju.

 • V Pivki bogatejši za nemški štiricevni protiletalski top

  Park vojaške zgodovine je ob uradnem obisku v Sloveniji obiskala ministrica za obrambo Republike Severne Makedonije Slavjanka Petrovska v spremstvu gostitelja ministra za obrambo Marjana Šarca.

 • V soboto na mariborskem letališču vaja letalske nesreče

  V soboto dopoldne bo na Letališču Edvarda Rusjana Maribor izvedena »Vaja Letalska nesreča Maribor 2023«.

 • Zelena luč vlade za nakup letal za gašenje iz zraka

  Vlada je na četrtkovi seji sprejela sklep, da se prične z izvajanjem postopkov za vzpostavitev zmogljivosti za gašenje iz zraka.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.