Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre23Nov2022

Slovenska policija v nakup tretjega helikopterja AW169

Informacije
Davor Golec

Ministrstvo za notranje zadeve je včeraj s predstavniki proizvajalca helikopterjev Leonardo S. p. A., podpisalo pogodbo za dobavo tretjega helikopterja AW169.

Pogodbo za tretji večnamenski transportni helikopter Leonardo AW169 sta včeraj ob prisotnosti ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar slovesno podpisala vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav in predstavnik podjetja Leonardo S. p. A., Italija, Andrea Mirteto. Skupna vrednost pogodbe za helikopter, ki bo dobavljen do 30. oktobra 2023, znaša 14.408.532 evrov z DDV, kar zajema vrednost helikopterja z usposabljanjem osebja in vzdrževanjem.

”V Ministrstvu za notranje zadeve si prizadevamo za čim bolje in sodobno opremljeno policijo. Eden od korakov v tej smeri je tudi podpis te pogodbe za dobavo novega večnamenskega transportnega helikopterja,” so še dodali iz ministrstva.

LPE AW169 S5 HPI

Policija bo helikopter uporabljala za izvajanje vseh policijskih nalog. Hkrati pa predstavlja tudi novo posodobitev transportnih zmožnosti v policijski floti. Z nakupom policija uresničuje strategijo razvoja Letalske policijske enote s posodobitvijo in poenotenjem flote za večjo varnost letalskih operacij, večjo učinkovitost, boljšo operativnost in zmanjšanje stroškov. Sposobnosti tega tipa helikopterja posadke v Letalski policijski enoti že zelo dobro poznajo, zato posebnih usposabljanj ne bodo potrebovale in ga bodo lahko uporabljale kmalu po dobavi, prav zato bo verjetno ta helikopter najcenejši do sedaj. Znesek pogodbe je za 215 tisoč evrov nižji, kot za letos drugi dostavljeni helikopter (reg. S5-HPJ).

Ministrstvo v sporočilu za javnost poudarja: ”Helikopter predstavlja novo generacijo helikopterjev, ki izpolnjujejo vse sodobne standarde glede letalske varnosti in hrupa. V praksi to pomeni znatno boljše zmogljivosti na višini, bistveno večjo varnost ob odpovedi enega motorja, prelete na različne naloge pa opravi bistveno hitreje.”

LPE EC35 S5 HPH

Glavne prednosti pred drugimi helikopterji istega razreda so velika potovalna hitrost, ki je 260 kilometrov na uro, ogromna zaloga moči, helikopter lahko lebdi s polno vzletno maso do višine 3.500 metrov, z enim rezervoarjem goriva lahko opravi prek 850 kilometrov ob tem, da zagotavlja fleksibilnost opreme za različne naloge. Helikopter AW169 omogoča varno letenje v skoraj vsakih vremenskih pogojih podnevi in ponoči, ima zmogljiv zunanji vitel, močan reflektor, opremo za spust vpadnih skupin, tovorno kljuko in povsem prilagodljivo kabino, ki omogoča namestitev do deset potniških sedežev. Novi helikopter AW169, ki se bo naslednje leto pridružil preostali floti, policija uporablja za opravljanje policijskih, humanitarnih in drugih nalog. Z Letalsko policijsko enoto je zelo zadovoljen tudi dobavitelj, ki pravi, da enota z raznovrstno uporabo helikopterja in uspešnim delom zelo prispeva k nadaljnjemu razvoju tega tipa helikopterja.

Slovenska policija je ob koncu oktobra 2022 za Sierra5.net navajala floto sedmih helikopterjev s sledečimi statusi. Neuradno bi naj na servisu v tujini trenutno bil Eurocopter EC35 reg. oznak S5-HPH.

LPE plovnost

LPE FLEET A109 B206 AW169

Proizvajalec helikopterjev Leonardo je za AW169 pred nekaj dnevi uspešno pri EASI certificiral uporabo t.i. ”pristajalne sani” za ta tip helikopterja, kar ponuja opcijsko. Za prednost uporabe sani namesto koles, pri proizvajalcu navajajo prednosti pri pristajanju na mokrem terenu. Pri Letalski policijski enoti smo preverili ali nameravajo pri katerem od prvih dveh helikopterjev AW169 se poslužiti te nadgradnje, pa so za Sierra5 odvrnili, da o tem zaenkrat ne razmišljajo. Prav tako ne bodo obstoječih helikopterjev AW169 nadgradiji z nadgrajenimi sistemi za iskanje in reševanje (SAR), ki jih je v tem času dodatno še omogočil prizvajalec, to so med drugim angl. Unique IFR, single pilot in HTAWS (Helicopter Terrain Awareness Warning System), itd. Dopisali so še: ”Cilj, ki smo si ga zadali v strategiji je, da so vsi helikopterji istega tipa povsem enako opremljeni. Helikopterji LPE so bili nabavljeni za policijsko delo in so temu ustrezno tudi opremljeni.“Credits: Leonardo

AW169 skid   Advanced SAR Mode

Registrsko oznako tretjega AW169 pri policiji še niso razkrili, če se bi sledilo zaporedju, ko je prvi AW169 S5-HPI, drugi nosi registracijo S5-HPJ, naslednji pa bi lahko bil S5-HPK, ampak le to, po podatkih Agencije za civilno letalstvo, nosi šolski Jet Ranger B206 Slovenske vojske. Naslednja prosta registrska oznaka je tako S5-HPL. Morda bo nosil prav to, ter bo zadnja črka (Lima) kot ime enote, katere del bi helikopter postal, Letalska policijska enota.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve in Policija

Fotografije: Lasten arhiv in Leonardo

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.