Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet09Jun2023

Hrvati prejeli dve ponudbi za izvajanje HNMP-ja

Informacije
Borut Podgoršek

Na razpis, ki predvideva vzpostavitev baz HNMP na Braču (Split), Rijeki (Krk), Zagrebu in Osijeku sta se prijavili italijanski družbi EliFriulia (skupaj s špansko Eliance Helicopter Global Services in hrvaško Eli-Adriatik Matulji) in Alidaunia. Slednja bi lete opravljala le iz Splita in Rijeke. Oba ponudnika imata odlične reference. EliFriulia je na hrvaškem izvajala pilotni projekt HNMP leta 2015 in iz baz na Krku in Braču prepeljala v štirih mesecih več kot 200 pacientov.

Projekt, ki bo trajal 7 let je ocenjen na 50,4mio€ brez DDV. Vključuje približno 10.500 ur letenja. EliFriulia bi projekt izvedla za 50,02mio EUR brez DDV, v vseh štirih bazah. Alidaunia pa za letenje iz Rijeke in Splita želi 48mio EUR z DDV. Izbran ponudnik bo moral zagotoviti pilote in helikopterje ter usposabljanje zdravstvenega osebja. Po 15 zdravnikov in zdravstvenih tehnikov za bazi Split in Rijeka (obe 24/7) bo zagotovilo Ministrstvo za zdravje. Izšolat jih bo moral izbrani ponudnik. Helikopterji ne bodo smeli biti starejši kd 20 let in opremljeni v skladu z EU direktivo, ki govori o HNMP. Ministrstvo bo prevozniku brezplačno zagotovilo tudi gorivo in prostor.

Predvidevajo, da bo HNMP na Rijeki imel 450 ur letenja na leto, Split 600, Zagreb 250 in Osijek 200. Split in Rijeka prednjačita zaradi veliko otokov in dodatno tudi množičnega turizma. Rok za vzpostavitev nočnih letov je julija 2024. Po prejemu klica mora biti helikopter v zraku v petih minutah, ponoči pa v 15 minutah. Kazen, ki je predpisana za zamudo je 100EUR/min in največ 1000EUR na intervencijo. Povprečno bo ura letenja Hrvate stala 5700EUR z DDV. V stroških ni všteto gorivo in prostori baze ter z vključenimi stroški šolanja zdravstvenega osebja in vzdrževanjem helikopterjev. Z gorivom vred približno 7200EUR.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.