Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Čet12Okt2023

Zgodovinska dostava bureka z dronom na Ljubljanski grad

Informacije
Borut Podgoršek

Dostava s pomočjo brezpilotnih letalnikov predstavlja inovativno, hitro rastočo metodo prenosa blaga. Ta tehnologija ima izjemen potencial za spremembo načina, kako se prevažajo izdelki, paketi in celo zdravila, v prihodnosti pa bo zagotovo igrala ključno vlogo tudi v dostavi hrane.

V Ljubljani smo bili na pragu jeseni priča nepozabnemu dogodku - zgodila se je prva dostava bureka in jogurta z dronom na svetu. Brezpilotni letalnik podjetja OneDrone je v zgodnjih jutranjih urah poletel na avtomatizirano misijo čez prestolnico iz Burek Olimpije – znamke leta na SOFu - do Ljubljanskega gradu, najvišje točke v mestu, kjer ga je sprejel župan Ljubljane Zoran Janković. Let z Bavarskega dvora na dvorišče gradu je trajal manj kot dve minuti. Idejna zasnova projekta je delo fotografa in režiserja Aleša Bravničaja.

Priprave pred vzletom

Paket, ki ga je prinesel dron, je vseboval nepogrešljiv del ljubljanske kulinarične scene - burek iz Bureka Olimpije, ki je tudi uradno najboljši burek v mestu, ter jogurt MU z novo grafično podobo iz Ljubljanskih mlekarn. Ta edinstvena dostava predstavlja prvi tovrstni mejnik premikanja meja in novih tehnoloških izzivov v slovenski prestolnici.

Olimpija Onedrone 015 copya

Ta izjemni podvig je omogočilo podjetje OneDrone, ki je z izjemno natančnostjo in skrbjo za varnost izvedlo zgodovinski polet. Projekt je bil izveden skladno z vsemi predpisi, zakonodajo in operativnim dovoljenjem ob upoštevanju vseh zahtevanih varnostnih standardov. Zakonodaja s področja brezpilotnih zrakoplovov je še posebej zahtevna pri izvajanju operacij v urbanih področjih, zato je takšna dostava preko strogega centra mesta velika prelomnica tudi v širšem evropskem merilu.

Janez Nebec iz OneDrona ja za Sierra5.net povedal: "Dostava bureka na grad, ki jo je izvedlo podjetje Onedrone je zanimiva tudi s tehnične strani, saj je bila izvedena skladno z veljavno EU zakonodajo, ki velja tudi v Sloveniji. Poleg tega, da je let potekal nad mestnim središčem, se je zgodil tudi v neposredni bližini Ljubljanskega heliporta. Let iz Bavarskega dvora na Ljubljanski grad je potekal popolnoma avtomatsko, brez da bi pilota na daljavo, ki sta bila zaradi varnosti na lokacijah vzleta in pristanka v kateremkoli trenutku posredovala. Programiranje takšnega leta v resnici pomeni le nekaj klikov z miško po ekranu in prikazuje, da je prihodnost dostave z droni bližje, kot se zdi. Droni z vgrajenimi varnostnimi sistemi, sistemi za upravljanje na daljavo in sistemi za daljinsko identifikacijo so pripravljeni za delo na nebu."

Zakonske zahteve še vedno zahtevajo prisotnost usposobljenih ljudi, okolje (upravljanje z nižjim delom zračnega prostora) še ni ustrezno opremljeno za koordinacijo med brezpilotnimi letalniki in letalniki s posadko, vse potrebne tehnologije pa so že na voljo.

Projekt je podprlo tudi priznano podjetje WOLT, ki si prizadeva za stalne inovacije in izboljšano izkušnjo dostave hrane v Ljubljani.

Foto in video: OneDrone

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.