Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ned15Okt2023

Ivo Boscarol prejel častni doktorat Univerze v Novi Gorici

Informacije
vir: ajdovscina.si

Na osrednji akademiji ob odprtju 28. akademskega leta Univerze v Novi Gorici je častni doktorat prejel Ivo Boscarol za izjemne znanstvene in strokovne dosežke na področju podjetništva, letalstva in ohranjanja okolja.

12. oktobra je v dvorcu Lanthieri v Vipavi potekala osrednja slovesnost ob novem akademskem letu Univerze v Novi Gorici. V sklopu slovesnega odprtja novega akademskega leta sta bila podeljena častna naziva Univerze v Novi Gorici. Naziv častni doktor Univerze v Novi Gorici – doctor honoris causa – je rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjan Golob podelil ustanovitelju svetovno znanega podjetja za načrtovanje in proizvodnjo ultralahkih letal in gorečemu podporniku raziskav na področju alternativnih pogonskih sistemov za letala gospodu Ivu Boscarolu za izjemne znanstvene in strokovne dosežke na področju letalstva in podjetništva v Sloveniji ter za prispevek k ohranjanju okolja.

Donacija Iva in Taje Boscarola

Velik je Boscarolov doprinos, ki seže daleč onkraj meje naše skupnosti. V obrazložitvi so med drugim zapisali: »Gospod Ivo Boscarol je s svojo dejavnostjo pomembno vplival na razvoj aerodinamike ultralahkih letal in splošnega letalstva ter na razvoj okolju prijaznih pogonskih sistemov. Izjemno velika je tudi njegova filantropska vloga pri razvoju znanosti in znanstvene infrastrukture. V vsem svojem ustvarjanju je predan ljubitelj Ajdovščine in je tekom vseh let svojega delovanja puščal poseben pečat. Leta 2006 je s Pipistrelovo donacijo pripomogel k hitremu dokončanju izgradnje poslopja Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini. Z izjemno visoko donacijo pa sta skupaj s Tajo Boscarol oplemenitila zlasti družbeno infrastrukturo v naši skupnosti.« Z donacijo, vredno 25-milijonov evrov bo občina Ajdovščina pridobila nov zdravstveni dom z urgentnim centrom, lekarno, letalski muzej s centrom znanosti, operativno-servisni center za helikoptersko reševanje ter nakupu helikopterja za reševanje in gašenje, posebno skrb sta z donacijo namenila tudi ozelenitvi občine, ki je v polnem teku. Ivo Boscarol je ob prejemu častnega doktorata povedal: »Ob 130 priznanjih in nagradah, ki sem jih prejel v življenju, je to edino, prvo, ki govori oz. daje priznanje tudi mojemu raziskovalnemu delu, ki je potrebno in osnova za razvoj. Veliko sem sodeloval tudi z Univerzo v Novi Gorici, sodelujem tudi z drugimi univerzami po svetu. Prav vesel sem, da je domača univerza prva to prepoznala, ker najtežje je biti prerok doma.«

Vir: Ajdovscina.si

https://www.ajdovscina.si/arhiv_vseh_objav/2023101311555260/


Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.