Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Tor28Nov2023

Slovenska vojska bo dobila šest helikopterjev AW139M

Informacije
Borut Podgoršek

Minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec in njegov italijanski kolega Guido Crosetto sta podpisala spremembo k Izvedbenemu dogovoru med ministrstvoma o sodelovanju na področju vojaškega letalstva, ki opredeljuje nakup še šestih večnamenskih helikopterjev AW139M proizvajalca Leonardo po modelu vlada vladi.

Odločitev o nakupu večnamenskih helikopterjev AW139M po modelu vlada vladi je bila sprejeta na podlagi izdelanega in potrjenega Investicijskega programa, strokovnega poročila o predstavitvi zmogljivosti večnamenskih vojaških helikopterjev in izdelane analize ekonomskih prednosti. Izbira nakupa preko italijanske vlade predstavlja gospodarnejše ravnanje naročnika v primerjavi z neposrednim nakupom pri proizvajalcu helikopterjev. Ugotovljeno je bilo, da ima Ministrstvo za obrambo, poleg navedenih prednosti (ekonomičnost, gospodarnost), z italijansko vlado tudi možnost dolgoročnega skupnega sodelovanja in zagotavljanja interoperabilnosti v skupnih Natovih projektih in programih sodelovanja Evropske unije, kar bo vsekakor povečalo učinkovitost delovanja zmogljivosti v primerjavi z nakupom neposredno od proizvajalca helikopterjev.

HH139B foto: lucca ocretti
Kokpit helikopterja HH-139B 15. polka Aeronautica Militare foto: luca ocretti

S podpisano spremembo k izvedbenemu dogovoru je opravljen nakup šestih večnamenskih vojaških helikopterjev v skupni vrednosti 188.334.579 EUR brez DDV. Znesek vključuje tudi stroške certifikacije italijanskega vojaškega letalskega organa. Letni stroški upravljanja projekta italijanskega Ministrstva za obrambo znašajo 425.449 EUR.

AW139M FOTO: RUGGERO PICCOLI
AW139M FOTO: RUGGERO PICCOLI

Z nakupom šestih večnamenskih helikopterjev AW139M bo imela Slovenska vojska na voljo najmodernejši helikopter, narejen po zadnjih varnostnih standardih. Namenjen bo za podporo delovanju enot Slovenske vojske ter v sistemu zaščite in reševanja. Helikopter je zelo zmogljiv, hiter in prostoren, v njem je prostora za do 15 potnikov. Vsi helikopterji bodo imeli možnost montaže modula MEDEVAC/HNMP, ki bo izdelan po meri ter tako primeren za instrumente in opremo naših zdravstvenih ekip. Helikopter AW139M je zelo primeren za izvajanje nalog iskanja in reševanja (SAR), med katere pri nas spada tudi gorsko reševanje. Hkrati je uporaben tudi za gašenje požarov, naenkrat lahko odvrže do 2000 litrov.

AW139M Foto: ruggero piccoli
AW139M Foto: ruggero piccoli

Natančna dinamika dobav helikopterjev AW139M bo usklajena v začetku naslednjega leta.

Helikopter AW139M je narejen na platformi AW139. Zasnovan je kot moderna zamenjava za helikopter Bell 412. Zunanje dimenzije ima nekoliko manjše. Potniška kabina je zelo prostorna, 210 cm široka in dolga preko 270 cm. Velika vrata potniške kabine omogočajo hiter ter varen vstop in izstop. Dodatni tovorni prostor v repu, z direktnim dostopom iz potniške kabine, predstavlja velik doprinos k uporabnosti helikopterja.

HH
helikopter HH-139B 15. polka  Aeronautica Militare foto: luca ocretti

Foto: Ruggero Šiccoli in Luca Ocretti / sierra5.net

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.