Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ned10Dec2023

Cyprus Airways se zanima za letenje v Slovenijo

Informacije
Sašo Jalšovec

Predstavniki Cyprus Airways so se že tretjič letos sešli s predstavniki Ministrstva za infrastrukturo in Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Objavljamo ekskluzivne fotografije.

Subvencije, ki jih Vlada RS ponuja letalskim prevoznikom, da bi se odločili za letenje v Slovenijo niso naletele na tako močan odziv kot so na Vladi pričakovali. Kljub temu pa smo pridobili linijo v Luksemburg. Lete AirBaltica v Rigo pa pričakujemo s poletnim voznim redom 2024. Po medijih je zaokrožila tudi novica o skorajšnji povezavi v Kopenhagen in Madrid. Vendar pa teh dveh linij na Fraportu še niso potrdili oz. se s prevozniki po naših informacijah sploh še niso pogovarjali.

Kokpit letala A220-300 Cyprus Airways foto Sierra5.net
Kokpit letala A220-300 Cyprus Airways foto Sierra5.net

Dodatno velik interes po letenju v Slovenijo izkazuje Cyprus Airways. Njihovi predstavniki so Slovenijo obiskali 5. julija in 29. avgusta letos. Med prvim obiskom v Ljubljani so predstavniki Cyprus Airways predstavili družbo in možnostih morebitnega sodelovanja, saj je njihov poslovni model usmerjen tudi v širitev. Glavne tri aktivnosti podjetja so: redni zračni promet, najem letal in čarterji. Cyprus Airways je kot letalski prevoznik več kot podvojil svojo uspešnost v primerjavi z letom 2019. Model Cyprus Airways temelji na uporabi prejšnje blagovne znamke v novem operativnem okolju z najnovejšo floto in visoko sofisticiranim komercialnim/digitalnim okoljem. S tem modelom lahko delujejo v kateri koli regiji po svetu in pod katero koli blagovno znamko. Namen se imajo širiti v širši regiji, zato imajo interes ustanovitve podjetja v Sloveniji in morebiti v prihodnosti še nekaterih drugih državah tega območja.

Potniška kabina letala A220-300 Cyprus Airways foto Sierra5.net
Potniška kabina letala A220-300 Cyprus Airways foto Sierra5.net

Na drugem obisku sta predstavnika prevoznika ponovno predstavila način organiziranosti družbe in tudi možnosti morebitnega sodelovanja. Vsem navzočim je bila predstavljena analiza letalske povezljivosti s poudarkom na naših prioritetnih destinacijah, predstavnika prevoznika pa sta nato predstavila svoj vidik trenutnega stanja letalske povezljivosti Slovenije in možnosti za njeno izboljšanje.

Letenje za duso oglas

V četrtek, 7. decembra 2023 pa so Ciprčani na Brnik prileteli z najnovejšim letalom Airbus A220-300 reg. 5B-DEA. Letalo je zaradi megle na Brniku opravilo »touch and go« in nato pristalo z enourno zamudo. Medtem je nad območjem Litije/Dolsko opravilo več kot sedem krogov v coni čakanja za LJLJ.

Letalo A220-300 Cyprus Airways foto Sierra5.net
Letalo A220-300 Cyprus Airways foto Sierra5.net

Na Brniku so jih pričakali predstavniki MZI v.d. GS Tanja Šarabon in vodja Sektorja za letalstvo Sabina Dolinšek Popadić, predstavnica MGTŠ Martina Rauter iz kabineta ministra ter Matej Eljon iz Melkoma.  Namen sestanka je bil predstavitev oz. ogled letala A220 in pogovori o možnosti za vzpostavitev letalskih povezav v Slovenijo oziroma iz nje. Cyprus Airways svojih namer v Sloveniji javno še ni razkril. Glede na velik interes, ki ga izkazuje pa bi se lahko odločil za redno letenje iz Larnace na Brnik, baziranje enega letala na Brniku ali vzpostavitev baze na Brniku. Za kakšno pot se bodo odločili je »stvar poslovne odločitve prevoznika. Zaenkrat nas o njihovi odločitvi niso obvestili. MZI pa si prizadeva v vseh pogovorih spodbuditi nastanek novih prog, za kar so razpisane subvencije ter nuditi informacije o vprašanjih, ki jih zanimajo, kot so druge možnosti financiranja, npr. inštrumentov na osnovi Zakona o spodbujanju investicij.« so za sierra5 zapisali na MZI, kjer so v sklopu pristojnosti pripravljeni vsem letalskim prevoznikom nuditi vso pomoč.

Zaradi megle je letalo Letalo A220-300 Cyprus Airways pristalo z eno urno zamudo foto Sierra5.net
Zaradi megle je letalo A220-300 Cyprus Airways pristalo z enourno zamudo foto Sierra5.net

Nacionalni prevoznik Cyprus Airways je leta 2015 zaradi prepovedanih državnih pomoči in Odločbe EK bankrotiral. Prenovljena družba z istim imenom je začela delovati 1. junija 2017. Cyprus Airways ima v svoji floti štiri letala Airbus. Po dva A319-100 in A220-300 z 180 in 138 sedeži.

Foto: Sierra5.net

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.