Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet08Dec2023

Taktično transportno letalo C-27J spartan

Informacije
Borut Podgoršek

V Slovenijo bo predvidoma do konca leta priletelo prvo izmed dveh naročenih letal C-27J spartan. V prihodnjih tednih bomo predstavili letalo in delo ter potek usposabljanja pilotov, skrbnikov tovora1, inženirjev, tehnikov in drugih, ki bodo povezani z operativnim delovanjem letala.

Letalo C-27J Spartan proizvaja italijansko podjetje Leonardo, ki ima sedež na letališču Caselle pri Torinu. Različica letala, ki je trenutno v serijski proizvodnji in bo dobavljena Slovenski vojski, je Block 1. To letalo se precej razlikuje od starejše osnovne različice, predvsem glede posodobljene avionike. Gre za večnamensko vojaško taktično transportno letalo, ki lahko leti v najzahtevnejših taktičnih ter vremenskih razmerah. Spartan bo omogočil vzpostavitev letalske dvonamenske nacionalne zmogljivosti ter tako Slovenski vojski samostojnost in neodvisnost delovanja. Hkrati bo uporaben tudi za opravljanje nalog v sistemu zaščite in reševanja. Brez dvoma gre za izjemno pridobitev, ki v Slovenijo prinaša najsodobnejšo vojaško tehnologijo ter možnost za razvoj slovenskega vojaškega letalstva in letalske stroke.

Proizvodnja linija foto: leonardo
Proizvodnja linija foto: leonardo

POSADKA, PILOTSKA KABINA IN TOVORNI PROSTOR

Standardna posadka spartana so pilot, sopilot in skrbnik tovora. Slednji opravlja vse naloge, povezane s prevozom tovora, prerazporeditvijo prtljažnega prostora, vkrcanjem in izkrcanjem tovora ter odmetavanjem. Usposabljanje in delo vseh treh bomo podrobneje predstavili v prihodnjih člankih. Pilotska kabina letala je prostorna in ergonomsko lepo oblikovana. Centralni del je sestavljen iz petih večnamenskih zaslonov, v osrednjem panelu pa so radionavigacijske naprave in sistem za nadzor delovanja motorjev. Krmarjenje letala zagotavljata klasična krmilna volana. Poleg sedežev za pilota je v pilotski kabini vgrajen tudi sedež za dodatnega člana posadke. Glavni dostop za posadko je skozi dostopna vrata, ki so na levi strani trupa letala, v sprednjem delu tovornega prostora. Pilotska kabina ima vgrajenih 16 oken, kar pilotoma omogoča izjemno preglednost v okolici letala. Tovorni del je dolg 11,43 metra, širok 2,45 metra in visok 2,25 metra. Zaradi valjaste oblike trupa je prostor v tovornem delu sicer širok 3,33 metra, v višino pa meri 2,6 metra. Skupna prostornina tovornega prostora je 75 kubičnih metrov, osnovnega pa 61,5 kubičnega metra. V prostoru za tovor je osem oken, po tri na vsaki strani trupa in po eno na dvojih vratih za padalce. Ta vrata se odpirajo navznoter in navzgor ter so v zadnjem delu na obeh straneh trupa. Za nalaganje tovora ima letalo v repu vgrajena dvižna vrata in nakladalno rampo, ki se odpira navzdol in jo upravlja skrbnik tovora.

SODOBNA PILOTSKA KABINA
SODOBNA PILOTSKA KABINA

Letalo lahko prevaža standardne palete 463L, kot na primer HCU-6E (dolžine 2,75 metra, širine 2,24 metra in višine 2,11 metra) in HCU-12E. Poleg tega lahko na letalo naložimo različna vozila, ki jih uporablja Slovenska vojska, in celo helikopter Bell 206 Jetranger. Za odmetavanje tovora lahko ponese devet ton oziroma do šest svežnjev A-22 CDS oziroma dve standardni paleti HCU-6E. V tovornem prostoru je vgrajenih 28 zložljivih sedežev širine 50,8 centimetra. Poleg tega lahko dodamo še 12 + 6 sedežev. Skupno lahko pelje 46 vojakov ali padalcev. V konfiguraciji za medicinsko evakuacijo lahko prepelje do 36 nosil (Stanag 2040) in šest spremljevalcev oziroma sorazmerno manj, če v letalu prevažajo kritične ali infekcijske bolnike.

Za primer nevarnosti je letalo opremljeno z zasilnimi izhodi. En zasilni izhod je na stropu pilotske kabine, trije pa so v tovornem prostoru, in sicer dva na stropu in en na desni strani spredaj, kjer je stranišče. Vse zasilne izhode je mogoče odpreti z obeh strani.

SLOVENIJA JE KUPILA DVE LETALI C-27J SPARTAN
tovorni prostor - SLOVENIJA JE KUPILA DVE LETALI C-27J SPARTAN

AVIONIKA

Pilotska kabina je opremljena s steklenim kokpitom in najsodobnejšo avioniko, ki ima sisteme praviloma podvojene. Letalu omogoča letenje v vseh vremenskih razmerah, podnevi in ponoči, v civilnem ali vojaškem zračnem prostoru. Pet večnamenskih barvnih zaslonov pilotoma omogoča širok spekter podatkov, nujnih za letenje. K avioniki spadajo navigacijski sistemi (FMCDU, FMC, avtopilot, DADS, RADALT, vremenski radar, VOR/ILS, GPS, TAWS, TACAN/DME, ADF, IFF, TCAS in drugo), komunikacijski sistemi (radio VHF/UHF/HF, SATCOM, datalink 16, IFF/ADS-B, CMU, interfon, PAS, CPDLC i n drugo), pomožni instrumenti ter zapisovalniki podatkov leta in pogovorov (črna skrinjica).

STRUKTURA LETALA

Struktura letala je v osnovi kovinska, gibljivi deli kril, vrata in nekatere predelne stene pa so iz kovinsko-kompozitne sendvič konstrukcije. Del spodnjega okrova motorja je iz kompozita ogljikovih vlaken, del nenosilnih kosov, kot so nos letala, stožec repnega dela trupa in različna ohišja, pa so iz kompozita steklenih vlaken. Pogled v trup še neizdelanega letala je razkril, da je debelina pločevine, uporabljene na trupu letala, od slaba dva milimetra do štiri milimetre na mestu pritrditve krila. Letalo je opremljeno s tako imenovanimi zavihki (angl. winglets), ki zmanjšujejo zračni upor in povečujejo učinkovitost letala. Največja obremenitev tal je 2000 kg/m2, kar je enako kot na letalu C-130, to pa uporabnikom omogoča neposredno prelaganje palet z enega letala na drugo. Na rampo tovornih vrat lahko naložijo 1000 kg/m2, kar dodatno poveča možnost prevoza tovora. Za pomoč pri nakladanju tovora je letalo opremljeno z vitlom.

foto: leonardo
letalo je pretežno kovinsko foto: leonardo

PRISTAJALNO PODVOZJE

Glavno pristajalno podvozje je vgrajeno na trup in je uvlačljivo. Ima štiri gume, in sicer na vsaki strani po dve, ki sta vgrajeni zaporedno. Glavni pristajalni podvozji omogočata uravnavanje letala po prečni smeri. Nosno kolo ima dve vzporedno vgrajeni gumi. Hidravlika v nosni nogi letalu omogoča dvig nosu za 4,3 stopinje, kar pomeni, da se zadnji del trupa spusti na višino pol metra nad terenom in tako olajša natovarjanje oziroma raztovarjanje tovora.

Glavna nosna noga
Glavna nosna noga

VZDRŽEVANJE

Koncept vzdrževanja letala C-27J je bil razvit v skladu z bogatimi izkušnjami, ki jih je Leonardo pridobil v letih operacij z letaloma G222 in C-27A/-J. V grobem se deli na linijsko in bazno vzdrževanje, ki sta natančno predpisani. Linijsko vzdrževanje obsega dnevne preglede, diagnostiko, zamenjavo in popravilo preprostejših delov letala in obdelavo računalniških podatkov, bazno vzdrževanje pa načrtovane preglede, vzdrževanje motorja, pristajalnega podvozja, baterij, sistema zaščite pred zaledenitvijo, varnostne opreme ter popravila konstrukcije oziroma strukture letala. Pregledi oziroma vzdrževanje se izvajajo glede na pretečen čas, število ur letenja ali število ciklov. Pregledi na prvi stopnji potekajo na 24 oziroma 72 ur (dnevni pregled) ter na 12 mesecev oziroma 750 ur (višja stopnja linijskega vzdrževanja), na drugi stopnji pa na 24 mesecev oziroma 1500 ur (pregled A), 48 mesecev oziroma 3000 ur (pregled B) in 96 mesecev oziroma 6000 ur (pregled C). Leonardo bo za prvo leto zagotavljal ekipo svojih strokovnjakov za vzdrževanje spartana na letališču v Cerkljah ob Krki. V podporo slovenskim inženirjem in tehnikom bodo tako trije specialisti za avioniko, mehaniko in motorje. Poleg njih bo v cerkljanski vojaški letalski bazi dve leti na voljo tudi predstavnik proizvajalca Leonardo, ki jim bo omogočal dodatno tehnično pomoč.

Letalo poganjata dva turbopropelerska motorja
Letalo poganjata dva turbopropelerska motorja Rolls-Royce AE 2100-D2A

Letalo C-27J spartan je oblikovano z najsodobnejšimi tehnološkimi rešitvami ter predstavlja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Ta tip letala uporabljajo v 16 državah po svetu, izdelajo pa jih do deset na leto. Slovenija je sredi septembra naročila še eno letalo C-27J spartan z enako konfiguracijo kot pri prvem. Za obe letali z usposabljanjem osebja, logistično podporo, administrativnimi in drugimi stroški bomo odšteli 129 milijonov evrov. Drugo letalo bo v Slovenijo prispelo predvidoma do konca leta 2024. 

Izdelali so ga v torinu
Izdelali so ga v torinu

Tehnični podatki

Posadka: pilot, sopilot in skrbnik tovora

 Mere:  
   dolžina 22,7 m
   razpon kril 29,3 m
   višina 9,64 m
 Mase:   
   največja vzletna 31.800 kg
   tovor 11.300 kg
   gorivo12.320 litrov

  

 Pogon   2 x Rolls-Royce AE 2100-D2A
 Moč  2 x 3458 kW
 Največji dolet  5852 km
 Največja višina letenja  9144 metrov
 Največja hitrost   602 km/h
 Tovorni del  8–11 m x 3,33 m x 2,60 m

                          

 Konfiguracija    46 vojakov v polni bojni opremi
   60 vojakov
   34 padalcev
   3 palete 463L HCU-6E + 1 paleta HCU-12 (na rampi)
   6 palet HCU-12 (od tega ena na rampi)
   do 36 nosil + 6 zdravstveno osebje
   šest VIP potnikov + 18 dodatnih sedežev
   9850 litrov vode za gašenje požarov
  manjša transportna vozila 4x4 (HMMWV, Toyota …), helikopter Bell 206

1 Skrbnik tovora je eden izmed terminoloških predlogov za prevod poklica load master. Poklic se lahko prevede tudi kot specialist za tovor ali manipulator tovora. Kateri izmed izrazov se bo uvedel v rabo, je odvisno od števila pojavitev tega izraza, torej od njegove ustaljenosti, gospodarnosti (prednost imajo krajši termini), jezikovnosistemske ustreznosti (termin je skladen z jezikovnim sistemom jezika) in drugih terminoloških načel. Ker gre za pomemben in sočasen termin, o njegovi ustaljenosti pa še ne moremo presojati, se je začel terminološko obravnavati na Ministrstvu za obrambo.


Letenje za duso oglas2

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.