Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Tor09Jan2024

Posredovanje posadk letalstva SV leta 2023

Informacije
vir: Slovenska vojska

Helikopterske in letalske posadke Slovenske vojske so v letu 2023 za potrebe reševanj v gorah, nujnih medicinskih prevozov in pomoči ob poplavah skupaj naletele 1018 ur ter poletele na pomoč 701-krat.

Od tega so posadke 15. polka vojaškega letalstva 180-krat posredovale pri reševanju v gorah, 508-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 4-krat za prevoz inkubatorja, 8-krat zagotovile prevoz za Slovenija Transplant in 10 dni nepretrgoma nudile pomoč na poplavljenih območjih. Pri tem so skupaj prepeljale 1212 poškodovanih/obolelih oseb in rešenih iz poplavljenih območij ter prepeljale 156 ton različnega tovora.

Lani so pomoč iz zraka zaznamovale poplave, saj so imele helikopterske posadke Slovenske vojske pri tako obsežnih poplavah v prvih urah ključno vlogo pri reševanju človeških življenj. Slovenska voska je s helikopterskimi posadkami Bell-206, Bell-412 in AS 532AL Cougar v povprečju dnevno zagotavljala 5 helikopterjev v zraku, ki so reševali ljudi, zagotavljali prevoz različnih intervencijskih skupin za pomoč ljudem, sanacijo osnovne infrastrukture, telekomunikacijskih sistemov ter različnih tovorov od zdravil, vode, hrane, plenic, orodja, strojev, vozil, gradbene mehanizacije, ….


Slovenska vojska od podpisa pogodbe, marca 2015, o sodelovanju med Ministrstvom za obrambo in Zavodom Republike Slovenije za presaditev organov in tkiv Slovenija Transplant zagotavlja letalski prevoz za potrebe darovanih organov. V letu 2023 je zagotovila prevoz 8-krat, od podpisa pogodbe do danes pa 99-krat.

Slovenska vojska vsak dan v 15-minutni pripravljenosti zagotavlja dežurne helikopterske posadke za potrebe reševanja v gorah in izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči na vojaškem delu letališča na Brniku in letališču Edvarda Rusjana Maribor ter helikopter v 120-minutni pripravljenosti na letališču Cerklje ob Krki.

V 120-minutni pripravljenosti na Brniku sta tudi letali falcon 2000EX in Turbolet L-410 za potrebe medicinskih in strateških prevozov ter oskrbo slovenskih kontingentov na misijah.

Vir: Slovenska vojska

 

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.