Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet12Jan2024

Sklep o izbiri ponudnika sistema zračne obrambe je postal pravnomočen

Informacije
vir: MORS

Republika Slovenija je skupaj s 14 državami ob robu srečanja ministrov Nata oktobra 2022 podpisala Pismo o nameri za vključitev v pobudo za zaščito evropskega neba (angleško European Sky Shield Initiative – ESSI), katere pobudnica je bila Zvezna republika Nemčija, od julija 2023 pa v njej sodeluje 19 evropskih držav.

Slovenija je prva izmed 19 članic pobude, ki je z Zvezno republiko Nemčijo podpisala programski dogovor za nakup sistema IRIS-T SLM.

Avgusta 2023 je bil podpisan Memorandum o soglasju o skupnem javnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru ESSI (European Sky Shield Initiative Memorandum of Understanding – ESSI MOU), ki predstavlja podlago za vzpostavitev mehanizma skupnega javnega naročanja sistemov zračne obrambe in v katerem ima Slovenija tudi svojega predstavnika. Na podlagi memoranduma lahko zainteresirane države sklepajo ločene programske dogovore za konkretne projekte, v katerih bodo opredeljene finančne obveznosti, osrednji naročnik, opredeljen v ESSI MOU, pa bo pooblaščen za izvajanje konkretnih programskih pogodb.

Državna sekretarja na Ministrstvu za obrambo RS dr. Damir Črnčec in na Zveznem ministrstvu za obrambo Zvezne republike Nemčije Benedikt Zimmer sta 6. decembra 2023 podpisala Programski dogovor med ministrstvoma glede sodelovanja Republike Slovenije pri nakupu sistemov IRIS-T SLM v skladu z Memorandumom o soglasju o skupnem javnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru iniciative Zaščita evropskega neba.

Ministrstvo za obrambo je sprejelo odločitev, da za dobavitelja sistema zračne obrambe srednjega dosega izbere podjetje Diehl Defence GmbH & CO. KG, Nemčija, ki bo Sloveniji dobavilo sistem zračne obrambe srednjega dosega IRIS-T SLM. Cena za celoten sistem z vsemi podpornimi elementi in raketami je 146,82 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.

Po objavi odločitve na portalu javnih naročil in pravnomočnosti odločitve z 10. januarjem 2024 o oddaji naročila bo Zvezni urad za opremo, informacijsko tehnologijo in vzdrževanje Nemških oborožitvenih sil (BAAINBw) sklenil Dodatek št. 1 k pogodbi za dobavo sistemov zračne obrambe za Zvezno republiko Nemčijo pod svojimi pogoji in v imenu in za račun Ministrstva za obrambo Republike Slovenije.

Foto: wikipedia © Boevaya mashina

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.