Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon19Feb2024

Embraer E195 vpleten v incident na beograjskem letališču

Informacije
Sašo Jalšovec

Letalo letalske družbe Marathon Airlines Embraer E195 registrske označbe OY-GDC, ki lete opravlja za Air Serbia, je včeraj zvečer ob vzletu z beograjskega letališča Nikola Tesla zadelo antene sistema ILS ob vzletno-pristajalni stezi.

Potniki, ki so bili na krovu letala, so povedali, da so ob vzletu zaslišali močan pok, a nihče ni bil poškodovan, letalo pa je utrpelo precejšnjo škodo na trupu in krilih.

Letalo, ki je bilo namenjeno v Düsseldorf, se je po vzletu nemudoma preusmerilo nazaj na beograjsko letališče. Pred pristankom je skoraj eno uro krožilo, saj je bilo potrebno porabiti gorivo. Pilota sta pred pristankom opravila tudi nizek prelet nad vzletno-pristajalno stezo, da je zemeljsko osebje lahko ocenilo resnost poškodb na letalu. Embraer je po ogledu lahko varno pristal na letališču, kjer so ga pričakale tudi reševalne službe. Po pristanku so potniki letalo zapustili brez težav. Med 106 potniki ni bilo poškodovanih.

Pri Air Serbia so v kratki izjavi zapisali: »Letalo je varno pristalo na beograjskem letališču. Air Serbia obžaluje povzročene nevšečnosti in dela vse, kar je v njeni moči, da bi se leti čim prej nadaljevali. Varnost potnikov v nobenem trenutku ni bila ogrožena.” Normalno obratovanje na beograjskem letališču se je nadaljevalo kmalu po prihodu letala.

Natančnih vzrokov zakaj je letalo trčilo v ILS sistem še niso znane. Po nekaterih podatkih pa sta pilota na VPS zapeljala pri izvozu D5, ki je 1300m od konca VPS in bistveno premalo, da bi letalo lahko varno vzletelo. Preiskavo incidenta bo opravil srbski Direktorat za civilno letalstvo. Incident obravnavajo kot resen. Zaradi obsega škode na letalu je malo verjetno, da se bo kmalu vrnilo v uporabo, če sploh.

Video na omrežju X

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.