Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Čet07Mar2024

Pipistrel je od FAA pridobil Izjemo za plovnost letala Velis Electro

Informacije
Borut Podgoršek

Pipistrel je v ponedeljek, 4. marca 2023 objavil, da je Zvezna uprava za letalstvo (FAA) Pipistrelovemu letalu Velisu Electro odobrila izjemo glede plovnosti za lahka športna letala (LSA).

Odobrena Izjema FAA ameriškim letalskim šolam omogoča uporabo električnega letala v programih usposabljanja za letenje. Letalo Velis Electro ponuja cenejšo in bolj trajnostno učno platformo za študente pilote, ki lahko pridobijo letalske spretnosti in preidejo od ničelnih izkušenj do samostojnega letenja, hkrati pa jim omogoča zgodnje izkušnje s pogonskimi sistemi naslednje generacije.

Kriya Shortt, predsednik in izvršni direktor Textronovega segmenta eAviation je povedal: "To je velik dan za letalske šole in bodoče pilote. S to Izjemo se lahko bistveno zmanjšajo stroški osnovnega letalskega usposabljanja. Hvaležni smo FAA za podporo pri zagotavljanju priložnosti za električno letalstvo v Združenih državah." 

 Gabriel Massey, predsednik in izvršni direktor podjetja Pipistrel pa je dodal: "Izjema FAA je pomemben mejnik na poti k trajnostnemu letenju. Ponosni smo na našo ekipo in na to, kar smo dosegli pri ustvarjanju prihodnosti za električno in trajnostno letalstvo po vsem svetu. Prvi polet je vznemirljiv, z električnim letalom pa še toliko bolj. Veselimo se, da se bo še več pilotov dvignilo v nebo in doživelo svoj prvi polet z letalom Velis Electro."

Olajšava za prošnjo za izvzetje iz 14 CFR del 21.190 (Izdaja posebnega spričevala o plovnosti za zrakoplov lahke športne kategorije) odraža zavezanost FAA k varnemu vključevanju novih tehnologij v nacionalni sistem zračnega prostora. Pipistrel Velis Electro med polnjenjem  foto SJ

Pipistrel Velis Electro je prvo komercialno dostopno električno letalo na svetu s tipskim certifikatom. Letalo je tiho, saj povzroča hrup na ravni le 60 decibelov, poceni in uporabniku prijazno, zato je idealna rešitev za letalske šole, ki težijo k zelenemu letalstvu.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.