Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pipistrel

 • Ivo Boscarol prejel častni doktorat Univerze v Novi Gorici

  Na osrednji akademiji ob odprtju 28. akademskega leta Univerze v Novi Gorici je častni doktorat prejel Ivo Boscarol za izjemne znanstvene in strokovne dosežke na področju podjetništva, letalstva in ohranjanja okolja.

 • Leteli smo z električnim letalom Pipistrel Velis Electro

  Ob predstavitvi Pipistrelove proizvodnje letal v Gorici, na Italijanski strani meje, smo imeli priložnost poleteti z njihovim letalom z električnim pogonskim sklopom. Mali dvosed, Velis Electro je prvo in do sedaj edino serijsko izdelano električno letalo na svetu.

  Velis Electro je zasnovan na klasični pipistrelovi osnovi, kot sta dobro znana Virus in Sinus. Oba sta sicer predstavnika kategorije ultralahkih letal, medtem ko sta Velis Club in Velis elektro certificirana za generalno aviacijo in usposabljanje pilotov v dnevnih VFR pogojih. S tem pa je Velis Elektro postal odlična alternativa za šolsko letalo na klasičen bencinski motor in kot pravijo pri Pipistrelu: »najbolj zelen način učenja letenja«.

  kokpit Velisa Electro vir: Pipistrel

  Električni pogonski sistem vključuje dva vzporedno povezana akumulatorja in seveda elektro motor. Prvi akumulator je nameščen v prednje delu v nosu letala, med motorjem in kabino, drugi pa v zadnjem delu za kabino. To je tudi varnostna funkcija, saj se v primeru okvare enega akumulatorja le ta samodejno izključi iz sistema. Nadaljevanje leta in celo vzpenjanje pa je mogoče že z enim samim delujočim akumulatorjem. Električni pogonski sistem je za optimalne izkoristke in hitro polnjenje v celoti tudi tekočinsko hlajen, vključno z akumulatorji. Tudi akumulatorji so je narejeni v Pipistrelu in posamezen je sestavljena iz 1200 malih akumulatorskih celic.

  Postavitev akumulatorjev vir: Pipistrel

  Nazivna moč elektromotorja je motorja je 57, 6 kW in letalo lahko leti s povprečno hitrostjo 98 vozlov KCAS. V normalnem režimu imajo baterije dovolj energije za 50 minut vožnje, seveda je potrebno dodati tudi rezervo za vsak let VFR, ki znaša 30 minut. Torej skupno za 1 uro in 20 minut.

  Že ob pripravi na letenje je opaziti veliko razliko, saj je Velis Electro s svojo ravnjo hrupa, ki znaša le 60 dBa bistveno tišji od drugih letal. Za razliko od postopka zagona letala s konvencionalnim pogonom se Velis Electro prižge s štirimi stikali. Malce ogrevanja sistema je še vedno potrebno, a bistveno manj kot pri konvencionalnem bencinskem motorju.

   

   Obremenjen je lahko s 172 kilogrami tovora, oziroma z dvema odraslima osebama. Moči za dva letalca ima mali Velis Elektro zagotovo dovolj, kar je dokazal tudi pri demonstracijskem poletu. Vzpenja se zelo suvereno tudi pri višjih kotih. Med samim poletom tako razen bistveno nižjega hrupa ni bilo zaznati kakšnega manjka moči ali manevrskih sposobnosti. Leteli smo tudi v formaciji z Velisom na klasični pogon. Letalo samo je težko 428 kilogramov, kar je zaradi akumulatorjev za okoli 100 kilogramov več kot pri Velisu z bencinskim motorjem in je zelo stabilno med letom. Polet z električnim letalom Velis je dajal vtis bolj mirnega leta mogoče tudi zaradi manjšega hrupa.

  Velis Elecrto iz virusa SW121 foto: sašo jalšovec

  Postopki vzleta leta in pristanka so seveda enaki kot pri letalu na klasičen bencinski motor. Po pristanku, pa se letalo enostavno priključi na polnilno postajo, ki omogoča tudi hitro polnjene. Tako lahko v približno 20 minutah že dovolj napolnimo akumulatorja za krajši polet. Polnjenje prazne baterije, kar pomeni z obvezno rezervo 30 % pa do 100% pa traja do 2 uri.

  Polnilna postaja Foto: Sašo Jalšovec

  Hitro polnjenje in poceni električna energija, ter bistveno manj vzdrževanja so glavne odlike Velisa Electro. Tako je lahko odlična izbira za marsikatero letalsko šolo in ustanovo za treniranje pilotov. Velik potencial je tudi na področjih, kjer je veliko malih letališč,  in ko bodo le ta opremljena z elektro polnilnicami. Velis Electro je malo letalo, a še kako pomembno v trenutnem prehodu na brez emisijske pogonske vire.

   

 • Pionirski polet letala na alternativni pogon

  Partnerji evropskega projekta Heaven so na mariborskem letališču predstavili rezultate njihovega štiriletnega dela, na področju alternativnega pogona v letalskem prometu.

 • Pipistrel izdelal stoto letalo Velis Electro

  Pipistrel je dosegel nov mejnik - dokončana je bila proizvodnja stotega letala Velis Electro, prvega certificiranega električnega letala na svetu.

 • Pipistrel je od FAA pridobil Izjemo za plovnost letala Velis Electro

  Pipistrel je v ponedeljek, 4. marca 2023 objavil, da je Zvezna uprava za letalstvo (FAA) Pipistrelovemu letalu Velisu Electro odobrila izjemo glede plovnosti za lahka športna letala (LSA).

 • Pipistrel s 25% rastjo proizvodnje letal

  Pipistrel, ki je od lanskega marca del ameriške korporacije Textron je v zadnjem letu zaposlil preko sto novih sodelavcev in odprl razvojno pisarno v Ljubljani.

 • Salon du Bourget 2023 – Civilno letalstvo

  V drugem delu poročila iz Pariza bomo predstavili najpomembnejše novice iz področja civilnega letalstva, od urbane mobilnosti do rekordnega naročila družbe IndiGo. Opisi letalskega programa in statičnega prikaza veljajo za dneve med katerimi je bilo razstavišče odprto samo profesionalni publiki.

 • Salon du Bourget 2023 – Prisotnost slovenskih podjetij

  V zadnjem delu reportaže iz Le Bourgeta bomo obravnavali slovensko prisotnost na sejmu, kjer sta razstavljali podjetji C-ASTRAL in SIJ Metal Ravne. Tine Tomažič, direktor programsko-inženirskega oddelka pri Pipistrelu, pa je prejel nagrado »Clean Aviation High Five Award«.

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.