Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon22Okt2007

Boeing E-4B

Informacije
Borut Podgoršek
Izvedenci v ameriškem Pentagonu so si že pred leti, v obdobju hladne vojne, ko sta si supersili (takrat še Sovjetska zveza) grozili z velikimi količinami jedrskega orožja za kar nekajkratno uničenje sveta, zamislili posebno letalo za predsednika in obrambnega ministra. Kadar bi bila pač nuja, bi vzletelo z ustrezno poveljniško in predsedniško ekipo in ta bi iz zraka usmerjala ameriške vojaške sile in koordinirala dejavnosti civilnih oblasti. No, ameriški predsednik je prvikrat odletel pod nebo v takšni nuji 11. septembra 2001 ob napadu samomorilskih teroristov s potniškimi letali na WTC v New Yorku in na Pentagon, ko je obstajal utemeljen strah pred napadom takšnega samomorilskega letala tudi na Belo hišo v Washingtonu.

boeing_e_4b.jpgLetalo E-4B je vojaška verzija letala Boeing B747-200. Glavni del kabine je razdeljen v šest področij; poveljniški oddelek, konferenčni prostor, posvetovalni prostor, prostor za operativni štab, potem pa še prostor za komunikacijske sisteme in prostor za počitek.  Posadko E-4B lahko sestavlja tudi do 114 mož, vključno z združenim poveljstvom sil.

E-4B je zaščiten pred elektromagnetnim pulzom, prav tako je zavarovan z jedrskim in termalnim ščitom, opremljen pa z zmogljivimi prezračevalnimi napravami za dobro počutje posadke in ohlajevanje številnih elektronskih komponent. Komunikacijski sistemi so najsodobnejši satelitski, kar omogoča neposredno povezavo tega poveljniško-predsedniškega mesta s praktično vsemi točkami na svetu. Od skupaj štirih letal je najmanj eno vedno v pripravljenosti in na voljo predsedniku in sekretarju za obrambo.

Prej je bila znana izvedba E-4A, uvedena v operativno rabo pa letu 1974, prvi model E-4B pa so Letalske sile ZDA da bile leta 1960; vse preostale so do leta 1986 nadgradili v obstoječe verzije -B. Vsi štirje E-5B pripadajo 55. polku v letalskem oporišču Offut v Nebraski.

Tehnični podatki:
Boeing E-4B sentry/AWACS,
ZDA

Tip: leteči poveljniški center
Pogon: štirje turboventilatorski motorji General Electric CF6-50E2 s po 23.800 kg potiska
  
Mere:   
Krila  
- razpetina   59,7 m
Trup  
- dolžina 70,5 m
- višina  19,3 m
   
Mase:  
- največja vzletna  360.000 kg
   
Zmogljivosti:   
- največja hitrost  nad 900 km/h
- največja višina  nad 9000 m
- trajanje leta  12 ur

Oborožitev: nima
Uporabnik: ZDA (4)
Cena: 223,2 milijona USD (leta 1998)


Nazaj

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.