Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Tor18Dec2007

Kamov Ka-50/52 »hokum«

Informacije
Borut Podgoršek

kamov_ka-50_photo_wwwaeronauticsru.jpgPri tem helikopterju gre povsem za novo zasnovo med bojnimi helikopterji. Opremljen je z dvema nasproti vrtečima rotorjema, kar je sicer značilnost tega proizvajalca. Doseže velike hitrosti, je izredno stabilen in okreten, zato so mu namenili tudi vlogo lovca na druge helikopterje, poleg protioklepnih nalog in neposredne podpore. Oprema je sodobno zasnovana, predvsem namerilni sistemi, pilot pa podatke o ciljih prebira z vizirja čelade.

Ob koncu sedemdesetih let so hoteli v ZSSR slediti Američanom, ki so imeli enonamenski bojni helikopter AH-1 cobra, dobivali pa so še močnejšega, AH-64 apache. Prav slednjemu so se hoteli Rusi na vsak način zoperstaviti in predlog Kamova s koaksialnima rotorjema je bil odgovor na ameriški izziv. Prav koncept Kamova se zdi morda precej boljši za namenski bojni helikopter v primerjavi s konstrukcijami helikopterja s klasičnim repnim rotorjem. Saj je lažje in bolj krmarljiv, precej manj občutljiv na sunke vetra v lebdenju in letenju na majhnih višinah.

kamov_ka-50_kokpit_photo_wwwaeronauticsru.jpgSprva so Rusi ponudili še eno novost, namreč bojni helikopter s samo enim članom posadke. In še eno posebnost ima Ka-50, namreč katapultni pilotov sedež (Zvezda K-37), ki ob izstrelitvi deluje tako, da se naprej razstrelita oba rotorja, potem pa se izstreli sedež. Več kot v drugih ruskih helikopterjih je delov iz kompozitov, kabina pa ima kar za 300 kg oklepne zaščite.

Eno najmočnejših orožij Ka-50 je top kalibra 30 mm ob desnem boku, pomika pa se navzgor in navzdol, levo in desno. Močnejše orožje predstavljajo tudi rakete zrak-zrak za boj proti helikopterjem in tudi letalom.

Samo en član posadke je zasejal dvome, kajti sistemov in orožja je toliko, da naj bi en sam človek tega preprosto ne zmogel. Zato so dodali sedež in številčno oznako –52 (aligator - kar tudi nekako najbolj ustreza zunanjemu videzu), še vedno pa so ostali samosvoji: namestili so dva vzporedna sedeža in ne tandemska kot pri ostalih »čistokrvnih« bojnih helikopterjih.

Zelo resno so se z njim ukvarjali Turki, saj so ga Rusi skupaj z izraelskim partnerjem resno ponujali turškim oboroženim silam v verziji Ka-50-2 erdogan (kasneje so se odločili za Bellovo super cobro).

Proizvajajo jih v Sazykin Aviation Company Progress, Ruske letalske sile pa so prvih osem dobile leta 1995. Zo potrebe posebnih operaciij so naročili še 12 Ka-52 vendar so naročilo zaradi pomanjkanja sredstev leta 2005 opovedali.

Tehnični podatki:
Kamov Ka-50/52
Rusija

Tip: bojni helikopter
Posadka: 1 (-50), 2 (-52)
Pogon: dva turbogredna motorja Klimov (Isotov) TV3-117VK s po 1660 kW

Mere:    
- dolžina trupa  13,50 m 
- dolžina z rotorjem  15,90 m 
- razpetina nosilnih kril  7,3 m
- širina  2,13 m 
- premer glavnega rotorja  14,00 m 
   
Mase:    
- prazen  7692 kg 
- obešen tovor (orožje)   1811 kg 
- največja vzletna  10.800 kg 
   
Zmogljivosti:   
- največja hitrost   310 km/h 
- hitrost v strmoglavljanju   390 km/h 
- potovalna hitrost   270 km/h 
- vrhunec leta  5500 m 
- vzpenjanje  600 m/min 
- vrhunec lebdenja   4000 m 
- bojni radij  460  km 
- dolet   1160 km 

kamov_ka-52_alligator.jpg


Oborožitev:
- top 30 mm
- nevodljive rakete
- rakete zrak-zemlja
- rakete zrak-zrak
- po 500 kg na 4 krilnih nosilcih

Uporabniki: Rusija
Cena: /


Nazaj

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.