Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet21Dec2007

McDonnell Douglas F-4 phantom II

Informacije
Borut Podgoršek
Danes že legendarni F-4 phantom II je začel svojo kariero kot lovec prve bojne črte v daljnih šestdesetih letih. Nastal je nekako dvotirno. Sredi petdesetih let so pri proizvajalcu začeli snovati jurišnika z zmogljivima motorjema, topom in kar enajstimi nosilci orožij. Letalstvo Vojne mornarice ZDA pa je po drugi strani zasnovo povsem spremenilo, zahtevali so samo en velik podtrupni nosilec za dodatno zalogo goriva z vdolbinami v trebušnem delu trupa za namestitev štirih raket zrak-zrak, v elektronski opremi pa je prednjačil zelo zmogljiv radar. V tej obliki je ta dvosed tudi vzletel leta 1958, vendar so ga zaradi velikih zmogljivosti ponovno opremili z nosilci za orožja pod krili, kasneje, leta 1967, pa vgradili še top.

mcdonnel_douglas_f_4_phantom_ii.jpgOpremili so ga z dvema zmogljivima General Electricovima turboreakcijskima motorjema J79-15 s po 7711 kg potiska, v britanski izvedenki z Rolls-Royceovim spayem pa po 9305 kg potiska. Krila so puščičasta, skorajda delta, na sprednjem robu pa so opremljena s predkrilci. Rep phantoma je prav značilen s spuščenima višinskima stabilizatorjema in visokim smernim stabilizatorjem.

V nos so mu vgradili radar: lahko veliki Westinghouseov s tekočino hlajeni radar s premerom diska kar 813 mm, ali pa Hughesov APQ-120. Ob tem so fantomom dodali še vrsto ofenzivne namerilne elektronike in laserskih ter infrardečih opazovalnih naprav in označevalnikov ciljev na tleh.

Njihovo poglavitno prestrezniško orožje so bile po štiri rakete zrak-zrak AA-7 sparrow (pri Britancih sky flash), potem pa AIM-9 sidewinder, večcevni top M61 20 mm.

Phantomi so še vedno v rabi, v prvi vrsti pa jih  uporabljajo Američani za uničevanje zmogljivosti nasprotnikovih sistemov zračne obrambe v izvedenki G-4G wild weasel. Oboroženi so z opozorilnim sistemom AOR-38, ki zazna, analizira in locira oddajnike radarskega sevanja in vanje usmeri protiradarske rakete HARM ali izstrelke maverick. Nemci uporabljajo phantome v izvidniških obrambnih nalogah v izvedenkah RF-4.

Phantomi imajo obilo bojnih izkušenj, sodelovali so v bojih na več straneh. Američani so jih začeli uporabljati v Vietnamu, Izrael pa jih v vojnah in napadih ter praskah na Bližnjem vzhodu uporablja že vse od leta 1969. Prav tako je phantome v vojni uporabil Iran.

Izdelali so skupaj nad 5500 letal, uporabljali pa so jih, nekateri jih še, v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Španiji, Izraelu, Japonski, Turčiji, Južni Koreji, Iranu in Izraelu.

Nemčija je v obratih EADS izvedla nadgradnjo 38 grških F-4E phantom II, gre pa za program nemške nadgradnje za povečanje bojne učinkovitosti iz zgodnjih devetdesetih let. Tradicionalni grški nasprotnik Turčija je prav tako nadgradila svojih 56 phantomov II v sodelovanju z izraelskim IAI Lahav. Program nadgradnje temelji na deset let starem izraelskem projektu phantom 2000.

Tudi japonski Mitsubishi je že pred dobrim desetletjem posodobil 96 phantomov Japonskih obrambnih letalskih sil. Predmet nadgradnje je bil radar in elektronska oprema.

Ta dvosedežni dvomotorni lovec je požel veliko uspehov v jugovzhodnoazijskih in bližnjevzhodnih vojnah.

Tehnični podatki:
McDonnell Douglas phantom II
ZDA

Tip: dvosed, sprva palubni prestreznik, potem večnamensko bojno letalo za uporabo na morju in kopnem; protiradarsko letalo, izvidnik
Pogon: dva turboreakcijska motorja GE J79-15 s po 7711 kg potiska, J79-17 s po 8120 kg potiska ali Rolls-Royce spay s po 9305 kg potiska ob dodatnem zgorevanju

Mere:   
- dolžina  17,76 m 
- RF   19,2 m 
- višina   4,96 m 
- razpetina kril   11,7 m 
- površina kril   49,2 m
   
Mase:   
- prazno  12.700-14.060 kg
- največja vzletna   28.030 kg 
- gorivo   
- notranje   5900 kg 
- zunanje  3950 kg 
   
Zmogljivosti:   
- največja hitrost   
- visoko  M = 2+ 
- nizko  M = 1,19 
- največja višina   16.750 m 
- začetno vzpenjanje  142 m/s 


Oborožitev:

- zrak-zrak: AA-7 sparrow, AIM-9 sidewinder, AMRAAM, sky flash;
- zrak-zemlja: AGM-78 ARM, AGM-69 maverick, AGM.88A HARM, AGM-12 bullpup;
- bombe: durandal, TAL (izraelske kasetnice),  BL-755, MK 82, Mk 83GP, Mk-84 GP
- top: šestcevni M61 20 mm

V operativni uporabi: Nemčija, Turčija, ZDA, Grčija


Nazaj 
Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.