Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon29Maj2023

Trst krepi letalske povezave

Informacije
Aljoša Jarc

Letos poleti bo iz tržaškega letališča v Ronkah možno direktno leteti na 14 destinacij. Junija se sicer v Trst, kljub napovedim, ne bo vrnila Air Serbia, ki je lansko leto povezovala mesto z Beogradom trikrat tedensko z letalom tipa ATR-72.

Ryanair je že konec marca, z začetkom poletnega voznega reda, otvoril povezave v Barcelono, Charleroi in Dublin (vse tri dvakrat tedensko). Irski nizkocenovec je povečal tudi frekvence letov v Bari (skupaj petkrat tedensko), Catanio (štirikrat tedensko), Neapelj (enkrat na dan) in Palermo (štirikrat tedensko). Iz Trsta je z Ryanairom možno leteti še v Cagliari (dvakrat tedensko), London Stansted (štirikrat tedensko), na Malto (dvakrat tedensko) in Valencio (dvakrat tedensko, julija in avgusta pa trikrat tedensko, prav tako oktobra).

Julija bo pričel z leti med Trstom in Tirano tudi nizkocenovni prevoznik Wizzair, na relaciji bo uporabljal letalo Airbus A321neo s kar 239 sedeži. Povezavo je v preteklosti zagotavljalo več družb, nobeni pa ni uspelo let tudi ohraniti.

Naslednica Alitalie, ITA Airways je s prvim aprilom dodala še četrto dnevno povezavo z Rimom (Fiumicino), med 22. julijem in 3. septembrom bo Trst povezovala dvakrat tedensko tudi z Olbio. Nemška Lufthansa leti v Frankfurt dvakrat dnevno, povezave z Munchnom pa po prekinitvi leta 2020 še ni dodala.

trs 1

Za relativno dober rezultat v lanskem letu, v kateri je tržaško letališče obiskalo skoraj 700.000 potnikov, oziroma 10,8% manj kot leta 2019, so v glavnem pripomogli številni čarter leti, predvsem iz Nemčije. Ker bodo Trst tudi letos obiskalo več križark je tudi to poletje predvidenih več prihodov letal v Ronke. Vodstvo letališča je še v marcu napovedovalo da bodo do konca leta dosegli število 950.000 potnikov, kar bi bil tudi novi letni rekord. Takrat so sicer predvidevali še dvakrat tedensko poletno povezavo v Beograd in, med julijem in septembrom, 11 letov na teden v Milan Linate. Vsekakor bodo verjetno leto zaključili z bistveno več potniki kot leta 2019, ko je preko letališča potovalo 783.179 oseb.

Na spletni strani italijanskega združenja Assaeroporti so zaenkrat na voljo prvega trimesečja. Od januarja do marca je letališče osrkbelo 142.984 potnikov, oziroma 6,8% manj kot leta 2019 in 58,1% več kot leta 2022. Od teh je 100.953 (+50,9% glede na 2022) opravilo notranje lete, 41.600 (+79,4%) pa mednarodne. Tovorni promet ostaja zanemarljiv, v prvih treh mesecih so namreč pretovorili le 26,1t tovora oz. kar 84,7% manj kot prejšnje leto, ko sta Ronke februarja obiskala dva Antonova An-124 družbe Volga Dnepr.

Do konca junija bodo predvidoma na letališču tudi končali z obnovo in povečavo letališče ploščadi, na kateri bodo v bodoče lahko parkirana do štiri letala razreda A320 več.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.