Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon15Jan2024

Vojaški letalci praznovali dan slovenskega vojaškega letalstva

Informacije
vir: Slovenska vojska

V petek, 12. januarja, so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva praznovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga obhajajo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919.

Osrednji govorec na slovesnosti poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube, je vojaškim letalcem ob prazniku čestital in poudaril pomen vojaškega letalstva. »Osnovni cilj slovenskega vojaškega letalstva je od prvih osamosvojitvenih dni do danes in bo tudi v prihodnje, da odzivno izvajamo poslanstvo nadzora in varovanja zračnega prostora Republike Slovenije in s tem zagotavljamo suverenost našega neba. Slovensko vojaško letalstvo je nepogrešljiv partner pri reševanju človeških življenj, kar dokazujemo že več kot 30 let, saj je bilo 28. decembra 1993 na območju Karavank izvedeno prvo reševanje z vojaškim helikopterjem. Danes izvajamo helikoptersko reševanje iz ure v uro, iz dneva v dan, ko z vsemi razpoložljivimi zmogljivostmi delujemo v sistemu zaščite, reševanja in pomoči. V zadnjih dveh letih pa smo vse sile usmerili v pomoč pri obsežnih požarih in poplavah. V letu 2023 smo za potrebe reševanj, nujnih medicinskih prevozov in poplav prepeljali rekordno število 1212 oseb ter pri tem naleteli 1018 ur. Lani so pomoč iz zraka zaznamovale poplave, saj so naše letalske zmogljivost nepretrgoma sodelovale na območju poplav več kot 10 dni. Leto pred nami bo zopet dinamično in pestro. Čaka nas veliko zahtevnih nalog. Začeli smo ga z obsežnimi gradbenimi deli na letališču Cerklje ob Krki, ki zajemajo rekonstrukcijo glavne vzletno pristajalne steze ter več letaliških ploščadi. Nadaljujemo pa tudi z modernizacijo letal in helikopterjev, posodobitvijo flote in tako zagotavljamo ustrezne pogoje za kvalitetno delo in vrhunsko usposobljen kader. Veseli smo vsake nove pridobitve, saj s tem zagotovo zbudimo interes za vstop mladih v naše vrste. « je povedal polkovnik.

sv 2024 1 12 danVL Cirnski 6

Slovenska vojska je ob prazniku vojaških letalcev postala bogatejša za tri operativne pilote in letalskega tehnika, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske in bodo prevzeli naloge v njenih operativnih letalskih enotah. Ob tej priložnosti je polkovnik Gaube v spremstvu brigadirja Koračina novim pilotom in letalskemu tehniku izročil krilca - posebna letalska znaka. Na prireditvi so se s podelitvijo priznanj 15. polka vojaškega letalstva zahvalili tistim, ki so prispevali k povečanju ugleda Slovenske vojske in vojaškega letalstva. Slovesnost, ki jo je povezovala Nataša Klobčaver, so s kulturnimi vsebinami oblikovali učenka Osnovne šole Cerklje ob Krki in kvintet Orkestra Slovenske vojske.

Danes je vojaško letalstvo sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. Polk sestavlja šest enot, in sicer 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalskotehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Enote polka imajo bazo na letališču Cerklje ob Krki in vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku.

Foto: Borut Cirnski, SV

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.