Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Čet18Jan2024

Albanija prejela dva helikopterja UH-60A Black Hawk

Informacije
Aljoša Jarc

V soboto, 13. januarja je letalo Boeing C-17A Globemaster III vojnega letalstva ZDA pripeljalo v Albanijo prva dva helikopterja UH-60A Black Hawk za albansko vojno letalstvo.

Sporazum za donacijo treh rabljenih helikopterjev je bil sicer podpisan leta 2020. ZDA so v ta namen namenile Albaniji denarno pomoč v višini približno 50 milijonov dolarjev. Albanski minister za obrambo Niko Peleshi in premier Edi Rama sta pozdravila prihod prvih dveh helikopterjev in poudarila pomembnost nove pridobitve za modernizacijo oboroženih sil. Black Hawka, s serijskima oznakama FA-666 in FA-690, bosta znatno povečala zmogljivosti letalstva, uporabljena bosta predvsem za CASEVAC/MEDEVAC, SAR, prevoz ljudi, tovora in logistične naloge v sklopu zveze NATO. Helikopterja so že premestili v letalsko bazo Farkë v predmestju Tirane, kjer bosta tudi bazirana. Tu sta si helikopterja že ogledala minister za obrambo Niko Peleshi in odpravnik poslov ambasade ZDA v Tirani, David Wisner. 

Minister se je v svojem nagovoru zahvalil ZDA za donacijo. Povedal je, da s tem proslavijo na odličen način 15. obletnico vstopa v zvezo NATO. Država se z ZDA pogovarja za donacijo še dveh helikopterjev, do leta 2030 si pa minister obeta skupno kar šest Black Hawkov.

Nabavo delno pokrivajo sredstva iz državnega proračuna, do konca leta bodo dokončali gradnjo dveh novih hangarjev v bazi Farkë. Celoten paket ameriške  pomoči predvideva tudi tehnično podporo, vzdrževanje helikopterjev in šolanje pilotov. Albanske oborožene sile sodelujejo že preko 20 let z Nacionalno gardo  New Jerseya, kjer se trenutno šola osem albanskih pilotov.

Wisner je pohvalil pripravljenost albanskih pilotov in tehnikov, ki so se in se še usposabljajo v ZDA. Povedal je da je ponosen na tako obliko sodelovanja in na vse odlične ljudi ki so del tega sodelovanja.

Albansko letalstvo že več let uporablja helikopterje. Floto sestavljajo: en A109, 3 AB205, 6 AB206, 4  Bo105, 4 AS532AL in dva EC145. Večina le teh naj bi bila sicer prizemljena, o tem smo že pisali.

Albansko Ministrstvo za obrambo je sicer decembra 2022 naročilo tri oborožene drone Bayraktar TB2, ki pa, po uradnih informacijah, niso še bili dostavljeni.

Foto Ministrsvo za obrambo Albanije

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.