Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet26Jan2024

Ryanair bo Trst povezal s 16 mesti

Informacije
Aljoša Jarc

Irski nizkocenovnik Ryanair bo aprila odprl bazo v Trstu, ki tako postaja 18. baza družbe v Italiji. Na letališču Ronke bo prevoznik stacioniral letalo tipa Boeing 737 8-200 oz. 737 MAX 8 s kapaciteto 197 sedežev.

Z začetkom poletne sezone bodo odprli pet novih letalskih povezav: z Brindisijem (trikrat tedensko) in Seviljo (Ryanair krepi prisotnost v Trstu), Berlinom (dvakrat tedensko), Parizom (Beauvais 2x) in Krakovom (2x).

trieste airportPovezava s Parizom je bila sicer aktivna že pred leti. Eddie Wilson, generalni direktor Ryanaira, je na tiskovni konferenci povedal, da se je družba hitro odzvala odločitvi dežele Furlanija Julijska Krajina, ki je odpravila dodatno občinsko letališko pristojbino z odprtjem nove baze. Za RTVSLO pa je v izjavi povedal, da sta Slovenija in Grčija državi, ki sta prodali letališko infrastrukturo tujcem, ki pa niso zainteresirani za razvoj regije temveč za dobiček. Guverner avtonomne dežele Furlanija Julijska Krajina Massimiliano Fedriga se je z italijansko vlado dogovoril o spremembi pristojbine iz državnega v lokalni davek, kot deželna vlada pa so pristojbino v celoti izničili. Davek na vsakega potnika so uvedli leta 2004, takrat je znašal le 1€, pred ukinitvijo pa kar 6,5€. Fedriga je povedal, da se je deželna vlada z državno vlado zmenila za letno vplačilo 2,5 milijona evrov Rimu, kot pavšalno nadomestilo izpadlega dohodka.

Nova baza bo, po ocenah vodstva Ryanaira, prispevala v deželi kar 600 novih delovnih mest. Nizkocenovnik bo v Trstu zaposlil 12 pilotov, kabinsko osebje in druge strokovne kadre. Marco Consalvo, generalni direktor družbe Trieste Airport je napovedal da bo letališče zaposlilo 25 do 30 novih uslužbencev.

Čez poletje bo Ryanair, glede na prejšnje leto, povečal število razpoložljivih sedežev na letih iz/v Ronke za kar 50%. Wilson je povedal da družba cilja na prevoz kar 750.000 potnikov in na odprtje dodatnih povezav, še eno novo destinacijo naj bi razkrili že naslednji teden. V poletni sezoni bo irski nizkocenovnik povezoval Trst s 16 mesti.

V Ronkah so lani oskrbeli rekordnih 930.000 potnikov, letos ciljajo na 1.300.000. Leta 2016 so si na otvoritvi prenovljenega terminala obetali 1,8 milijona potnikov do leta 2030, po osmih letih zgleda takratni cilj uresničljiv. Letališče je sicer, eno izmed prvih v Italiji, dosegljivo tudi z vlakom: postajo Trieste Airport so odprli marca 2018. Smotrna naložba v infrastrukturo je na kratki rok draga, na srednji in dolgi rok pa pripomore k rasti celotnega gospodarska.

Ryanair je sicer ta teden oznanil tudi odprtje baze v Reggiu Calabrii. Italija je za nizkocenovnika zelo pomemben trg, letos bo iz 18. italijanskih baz letelo preko 100 letal Boeing 737-800NG in 737 MAX8. Eden izmed razlogov za to je tudi ugodna obdavčitev pilotskih plač, ki se posledično odraža na zadovoljne pilote, ki so bolj zvesti družbi kot drugje.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.