Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Čet21Sep2023

Slovenija bo dobila letalo G-4 super galeb in helikopter gazela

Informacije
Borut Podgoršek

Generalna direktorja direktoratov za logistiko obrambnih ministrstev Slovenije in Črne gore sta danes ob robu sejma obrambe, zaščite in reševanja Sobra podpisala ločena dogovora, po katerih bo Slovenija Črni gori donirala sedem gorskih topov in 112 salv za omenjene topove, ki jih bo uporabljala črnogorska vojska. V drugem dogovoru med ministrstvoma bo Črna gora Sloveniji donirala letalo G4 super galeb in helikopter gazela, ki bosta namenjena muzejski rabi.

Po podpisu dogovorov je generalni direktor Direktorata za logistiko mag. Željko Kralj povedal, da je to le eden od projektov, ki trenutno potekajo med ministrstvoma in ob tem spomnil na nedavno podpisan sporazum za skupno nabavo brezpilotnih letalnih sistemov po modelu vlada-vladi. Njegov kolega polkovnik dr. Vladan Martić je izpostavil odlično sodelovanje med državama na vojaškem in obrambnem področju.

Obe črnogorski donaciji bosta v nekaj tednih prispeli na letališče Cerklje ob Krki, kjer bosta po restavraciji razstavljeni kot eksponata, je ob robu dogodka še povedal državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec. Ob tem je še izpostavil odlično sodelovanje med državama tako na obrambnem kot tudi na vojaškem področju, skupno sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah, pa tudi pri izmenjavi in ohranjanju vojaške dediščine v obeh državah.

Črna gora je po razpadu Jugoslavije podedovala 17 naprednih šolskih letal za neposredno podporo iz zraka Soko G-4 super galeb. Stroški šolanja, uporabe in vzdrževanja letal in orožja ter omejena življenjska doba uporabe so bili previsoki zato je Vlada Črne gore 3. marca 2016 sprejela sklep, da se jih umakne iz operativne uporabe in proda. Na podlagi podpisanega dogovora bo Slovenija dobile letalo SOKO G-4 super galeb s ser. št. 23647. Ocenjena vrednost letala G-4 super galeb je 962.368EUR piše v sporazumu o donaciji, ki ga je objavilo ministrstvo za obrambo Črne gore. V istem dokumentu helikopter gazela HN-45M s ser. št. 12934 ocenjujejo na 31.540EUR. Oba eksponata sta izključno za muzejsko uporabo in se nahajata v vojašnici „Knjaz Danilo“ v Golubovcih, kjer ju bo Slovenija tudi prevzela.

Prototip Soko G-4 super galeb je prvi let opravil 17. julija 1978. Med leti 1984 in 1991 ga je izdelovala tovarna Soko iz Mostarja. Skupaj so izdelali 85 letal.

Foto: Ministrstvo za obrambo Črne gore / Vojska Črne gore

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.